Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ


Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, μεγάλη ποσότητα στρατηγικά ευαίσθητων πληροφοριών ανταλλάσσονται καθημερινά, χωρίς προστασία, μέσω συμβατικών τηλεφωνικών γραμμών, κινητών τηλεφώνων ή κατά τη διάρκεια προσωπικών συναντήσεων στο γραφείο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο κλπ. Τέτοιου είδους πληροφορίες, οι οποίες υποπίπτουν στα χέρια κάποιου αντιπάλου ή ανταγωνιστή θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για εσάς, την επιχείρηση σας ή τον οργανισμό σας. Τι συσκευές υπάρχουν στην αγορά; Πώς μπορεί κανείς να συλλέξει πληροφορίες για τον ανταγωνισμό; Τι τρόποι προστασίας υπάρχουν; Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι στο χώρο του electrinic surveillance με τους κλασσικούς "κοριούς".
Look who's talking
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι συσκευές υποκλοπής που είναι εγκατεστημένες σε όλο τον κόσμο, ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια. Οι εφημερίδες, τα ειδικά περιοδικά και το Internet είναι γεμάτα από μικρές αγγελίες και διαφημίσεις και η προμήθειά τους είναι εύκολη υπόθεση. Οποιοσδήποτε ηλεκτρονικός μπορεί να κατασκευάσει έναν πομπό τηλεφώνου μέσα σε μισή ώρα, συναρμολογώντας δέκα βασικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα που βρίσκονται σε αφθονία στην αγορά. Η εγκατάσταση είναι εξίσου εύκολη (ανοίγετε το τηλέφωνο, κόβετε το ένα από τα δύο καλώδια της γραμμής και παρεμβάλλετε σε σειρά τον κοριό). Για τους λιγότερο τολμηρούς, ειδικά γραφεία αναλαμβάνουν να "τελειώσουν" τη δουλειά για λογαριασμό τους. Οι "κοριοί" που χρησιμοποιούνται σήμερα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.
Συσκευές παγίδευσης τηλεφωνικών γραμμών
Στην αγορά διατίθεται μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών συσκευών παγίδευσης τηλεφωνικών γραμμών, οι οποίες, λόγω των ιδιαίτερα μικρών διαστάσεών τους (μικρότερες και από ένα γραμματόσημο), μπορούν να συνδεθούν σε σειρά, παράλληλα ή και επαγωγικά, σχεδόν οπουδήποτε στις τηλεφωνικές γραμμές, εσωτερικά στα ΚΑΦΑΟ, ακόμη και μέσα στην ίδια την τηλεφωνική συσκευή, χωρίς να γίνουν αντιληπτές από το χρήστη.
Συσκευές παγίδευσης χώρου
Και εδώ διατίθεται μεγάλη ποικιλία συσκευών με μικρές διαστάσεις που μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα οπουδήποτε μέσα στο γραφείο, το δωμάτιο, το σκάφος, το αυτοκίνητο για να κατασκοπεύσουν ή να καταγράψουν τις επαγγελματικές και προσωπικές σας συναντήσεις. Οι συσκευές παγίδευσης χώρου μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε συσκευή ή αντικείμενο που βρίσκεται στο χώρο σας (ρολόι, σταχτοδοχείο, press papier κ.ά) ή ακόμη και μέσα στην πρίζα των 220V.
Οι τεχνικές και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την υποκλοπή ποικίλλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αν πρόκειται για επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές.
Υπάρχουν οκτώ βασικοί τρόποι υποκλοπής:

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κινητό τηλέφωνο. Ένας κοριός στον κόρφο μας...

Η τεχνολογία στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια έχει πιάσει ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο βοηθώντας την ζωή καθημερινά. Η τεχνολογία όπως έχει αναπτυχτεί και έχει βοηθήσει τον άνθρωπο άλλο τόσο έχουν γίνει έρευνες για το πώς μπορεί να τον καταστρέψει. Μια έρευνα μας έδειξε πως το κινητό τηλέφωνο που έχουμε όλοι μας μπορεί να λειτουργήσει και ως κοριός…. Οπότε ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
Πως γίνετε αυτό;;; Ο τρόπος είναι πολύ απλός.
Όλες οι συσκευές έχουν έναν αριθμό IMEI ακριβώς στο σημείο που μπαίνει η μπαταρία του τηλεφώνου. Γνωρίζοντας κάποιος τον αριθμό αυτό μπορεί πάρα πολύ εύκολα να σας παρακολουθήσει. Φυσικά όταν αγοράζετε μια συσκευή πάντα στην απόδειξη μαζί με το όνομα σας γραφεί και τον αριθμό IMEI της συσκευής. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετά προγράμματα στο Internet όπου με μια απλή κίνηση μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιο κινητό τηλέφωνο. Τα προγράμματα είναι πολύ απλά στην χρήση τους και ακόμη ένας αρχάριος μπορεί να τα δουλέψει.

Η λειτουργία αυτών των προγραμμάτων έχει άμεση παρακολούθηση των εισερχομένων και
εξερχομένων κλήσεων του κινητού, ενημέρωση αποστολής και λήψης γραπτών μηνυμάτων και το σημαντικότερο είναι ότι δουλεύει ως κοριός, δηλαδή χωρίς να έχετε ένδειξη κλήσης στο κινητό σας μπορεί κάποιος να σας καλέσει και να ανοίξει αυτόματα το μικρόφωνο του κινητού σας και να ακούσει τα πάντα…..
Το ίδιο ακριβώς γίνετε και με τις κάμερες των υπολογιστών. Μπορεί η κάμερα του υπολογιστή σας να είναι ενεργοποιημένη και κάποιος να σας παρακολουθεί ενώ εσείς να νομίζετε ότι είναι κλειστή.
Οπότε προσοχή….. Δεν αφήνουμε σε κανέναν να μπει νταβατζής στην προσωπική μας ζωή.
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

DSP (Digital Video Processing) στις κάμερες ασφαλείας

Οι κάμερες που διαθέτουν DSP, είναι νέας τεχνολογίας και υποστηρίζουν  ρυθμίσεις που βελτιώνουν εξαιρετικά την ποιότητα της εικόνα. Το DSP είναι ο εγκέφαλος του συστήματος στις σύγχρονες κάμερες.

Ο ψηφιακός επεξεργαστής που διαθέτουν, επεξεργάζεται το παραγόμενο από τον αισθητήρα CCD αναλογικό σήμα, το βελτιώνει προσθέτοντάς του όμως και άλλες δυνατότητες όπως είναι το ράστερ της εικόνας και το OSD Menu. Το OSD χρησιμοποιείται για την  ρύθμιση στην οθόνη των παραμέτρων της κάμερας, (date /time) ημερομηνία – ώρα, (private masking) κάλυψη ορισμένων σημείων της εικόνας κλπ.

Το DSP εκτός από την ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας στις κάμερες επιτήρησης, εφαρμόζεται στη συμπίεση του ήχου, στην συμπίεση του βίντεο, στην επεξεργασίας ομιλίας, στην αναγνώριση ομιλίας, στις ψηφιακές επικοινωνίες, στα ραντάρ, στα σόναρ, στη σεισμολογία και τη βιοϊατρική. 

http://www.mikra.gr/information.php?info_id=118

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

WDR (Wide Dynamic Range) Αντιστάθμιση οπίσθιου φωτισμού σε κάμερες ασφαλείας

Η WDR ρύθμιση σε κάμερα ασφαλείας, χρησιμοποιείται κυρίως για να εξαλείψει τις έντονες διαφορές στα επίπεδα φωτισμού. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται συχνά σε εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία και άλλα κτίρια που έχουν μεγάλα παράθυρα ή εισόδους.

Δηλαδή όταν σε έναν κλειστό επιτηρούμενο  χώρο, με σχετικά χαμηλά επίπεδα φωτισμού, εισέλθει από ένα άνοιγμα (παραθυρο) έντονο ηλιακό φως, μία συμβατική κάμερα θα μας δείξει μαύρο στην οθόνη και μόνον από το παράθυρο και έξω ο χώρος θα είναι διακριτός. Μια κάμερα όμως που διαθέτει WDR, θα εξισορροπήσει τα επίπεδα φωτισμού και θα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα.


 Αυτό επιτυγχάνεται διότι η κάμερα με WDR, λαμβάνει ταυτόχρονα δύο εικόνες για κάθε καρέ.  Η πρώτη εικόνα σαρώνεται σε κανονικές συνθήκες φωτισμού, ενώ η δεύτερη εικόνα λαμβάνεται με μεγάλη ταχύτητα, από την περιοχή εστίασης με  το δυνατό φως. Δηλαδή, η μία εικόνα προέρχεται από την μη φωτιζόμενη περιοχή και η άλλη από την φωτιζόμενη. Οι δύο εικόνες αναλύονται από τον ψηφιακό επεξεργαστή σήματος, εξισορροπούνται και αποδίδονται σε μία απολύτως ικανοποιητική και διακριτή εικόνα.

Kάμερες ασφαλείας εξωτερικού χώρου με WDR 
Κάμερες ασφαλείας Dome οροφής με WDR 
Κάμερες Speed Dome με WDR


http://www.mikra.gr/information.php?info_id=116

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

OSD Menu για τις κάμερα ασφαλείας


Το OSD σημαίνει on-sreen  στην οθόνη και είναι ένα σύστημα μενού για την τηλεόραση, το monitor, κλπ.

Χρησιμοποιείται για την  ρύθμιση στην οθόνη των παραμέτρων της κάμερας, π.χ. της ισορροπίας λευκού, του οπίσθιου φωτισμού, της προστασία της ιδιωτικής ζωής με την κάλυψη ορισμένων σημείων της εικόνας  (private masking), της ημερομηνίας -  ώρας (date /time), κλπ.
 Σήμερα, πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν κάμερες υψηλής ανάλυσης  περιέχουν το OSD μενού. Μάλιστα η SONY Effio DSP μπορεί να προσφέρει OSD μενού στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, πορτογαλικά, κινέζικα, ρωσικά, και ιαπωνικά. 

Πηγή: www.mikra.gr