Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SMA, RP-SMA, MMCX και U.FL ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ SMA, RP-SMA, MMCX και U.FL ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

SMA, RP-SMA, MMCX και U.FL είναι οι τρεις τύποι συνδέσμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πομπούς, δέκτες και κεραίες FPV. Από εδώ θα προσπαθήσουμε να δείτε τις διαφορές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αγορά περιττού εξοπλισμού. Επίσης το φύλο (Αρσενικό - Θηλυκό) των υποδοχών SMA και RP-SMA είναι εξίσου συγκεχυμένο.
 

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να «σπάσουν» τα κεφάλια τους γύρω από τους διαφορετικούς τύπους συνδέσμων. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς ακόμη και οι κατασκευαστές κάποιες φορές τα παρουσιάζουν λανθασμένα ή θέλουν να μας μπερδέψουν. Γι αυτό όταν αγοράζετε εξοπλισμό FPV[1] (First Person View) με υποδοχή SMA, σας παροτρύνουμε να ελέγξετε αν η περιγραφή του προϊόντος ταιριάζει με την εικόνα του προϊόντος. Εάν όχι, επιβεβαιώστε με τον πωλητή να αποφύγετε τις εκπλήξεις.



Σύνδεσμοι που θα εξετάσουμε:

  1.  SMA / RP-SMA
  2.  U.FL
  3.  MMCX


1.   Διαφορές των υποδοχών RP-SMA και SMA. Antenna Connectors

Οι υποδοχές SMA και RP-SMA είναι οι αρχικοί συνδετήρες που χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό FPV. Εξακολουθούν να είναι πολύ κοινά χάρη στην ευρωστία και την ευελιξία τους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του SMA είναι οι κύκλοι ζεύξεις 500+ (msec), οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι από τους MMCX και U.FL. Όλοι οι δέκτες που έχουμε συναντήσει χρησιμοποιούν SMA ή RP-SMA και σπάνια χρησιμοποιούν άλλους συνδετήρες.

Το SMA αντιπροσωπεύει την υπο-μικροσκοπική έκδοση Α. Αυτές είναι ομοαξονικές υποδοχές RF που αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του 1960.

Το RP-SMA σημαίνει αντίστροφη πολικότητα SMA. Πρόκειται για μια παραλλαγή του συνδέσμου SMA που αντιστρέφει το φύλο (Αρσενικό- Θηλυκό) της διασύνδεσης.

Δεν υπάρχει διαφορά στην  ποιότητα του βίντεο / σήματος μεταξύ αυτών των συνδέσμων, αλλά χρειάζεται να έχουμε και αυτούς τους δύο διαφορετικούς τύπους. Σε γενικές γραμμές, ο SMA φαίνεται να είναι πιο δημοφιλής επιλογή συνδέσμου, ειδικά στη μίνι quad (racing drone) βιομηχανία.

Ακολουθεί πίνακας σύγκρισης των υποδοχών κεραίας SMA και υποδοχών κεραίας RP-SMA.

  1.  SMA / RP-SMA

SMA Female             SMA Αρσενικό
 

RP-SMA θηλυκό             RP-SMA Αρσενικό

Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι σπαζοκεφαλιά αυτοί οι σύνδεσμοι, θα χρειαστεί οπωςδήποτε λίγος χρόνος εκμάθησης.
Μια κεραία με βύσμα SMA έχει τον πείρο στη μέση, ενώ η κεραία με βύσμα RP-SMA είναι το ακριβώς αντίθετο με μια μικρή τρύπα στο κέντρο. 
 



Μετατροπέας SMA σε RP-SMA - Σύνδεση γωνίας

Αν συμβεί να έχετε κεραίες με λάθος σύνδεσμο, μπορείτε να πάρετε έναν προσαρμογέα για αυτό. Μερικοί έρχονται υπό γωνία για να κάνουν πιο ευέλικτη την τοποθέτηση της κεραίας.

Σημειώστε όμως ότι υπάρχει κάποια απώλεια απόδοσης σε κάθε προσαρμογέα που χρησιμοποιείτε. Έτσι αποφύγετε όποτε θα είναι δυνατόν.

Straight SMA σε RP-SMA / RP-SMA σε προσαρμογέα SMA





Προσαρμογέας SMA έως SMA 90ο μοιρών
 

90ο  μοιρών RP-SMA σε προσαρμογέα RP-SMA





  2. U.FL Σύνδεσμοι Connectors

Όπως είναι γνωστό και ως σύνδεσμοι IPEX[2], το U.FL είναι μια δημοφιλής επιλογή σύνδεσης σε πολλούς πομπούς και κεραίες μικρού μεγέθους. Είναι επίσης πολύ δημοφιλείς στους ραδιοφωνικούς δέκτες λόγω των συμπαγών μεγεθών τους. Ο σύνδεσμος δεν έχει σπείρωμα, εφαρμόζετε και κουμπώνει ο ένας στον άλλο όπως και οι μπαταρίες των κινητών. Είναι πολύ πιο εύθραυστος από τους συμβατικούς συνδέσμους SMA / RPSMA και έχει πολύ περιορισμένο κύκλο κουμπωμάτων (ζευγαρώματος – προσαρμογής), περίπου μόνο 30+, σύμφωνα με το δελτίο των κατασκευαστών τους. Οι συνδέσεις U.FL χρησιμοποιούνται ακόμη σε φορητούς υπολογιστές και σε ενσωματωμένα συστήματα για τη σύνδεση της κεραίας Wi-Fi με κάρτα Mini PCI . Μια άλλη κοινή χρήση είναι η σύνδεση των κεραιών GPS.



UFL σε προσαρμογέα SMA







2. MMCX Συνδέσεις




Το SMA είναι πολύ μεγάλο και βαρύ, το U.FL είναι πολύ εύθραυστο και το MMCX είναι η μεγάλη ισορροπία των δύο!


Οι υποδοχές MMCX είναι ελαφρώς μικρότερες και ελαφρύτερες από τις υποδοχές SMA, αλλά πολύ πιο δύσκολες από τις U.FL. Εκτιμάται ότι είναι για 100+ κύκλους κουμπώματος (ζευγαρώματος). Όλο και περισσότερα VTX[3] και κεραίες παίρνουν αυτό το βύσμα και μπορούμε και ίσως στο μέλλον θα περιμένουμε ότι θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε προιόντα FPV.



MMCX σε SMA προσαρμογέα (αντάπτορ)
 





Το ιστορικό σχετικά με τους συνδέσμους RP-SMA

Η πρόθεση πίσω από τη δημιουργία RP-SMA ήταν να συμμορφωθεί με συγκεκριμένους τοπικούς κανονισμούς. Οι κατασκευαστές χρειάστηκε να κατασκευάσουν μια νέα μη τυποποιημένη υποδοχή κεραίας για τις συσκευές WiFi που ήταν δύσκολο να βρουν αντικαταστάσεις (όπως ήταν όλες οι κανονικές SMA πριν από αυτό), για να εμποδίσουν τους καταναλωτές να συνδέουν κεραίες με κέρδος και συνεπώς να παραβιάζουν τη συμμόρφωση (από τη Wikipedia). Έτσι απλώς άλλαξαν τις θέσεις του κεντρικού πείρου και της οπής μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών συνδετήρων.
 

Ο όρος "αντίστροφη πολικότητα" εδώ ουσιαστικά σημαίνει την αλλαγή του φύλου. Μπορεί να συγχύσει εκείνους που δεν είναι σχετικοί, καθώς η πολικότητα σε άλλα μέρη της βιβλιογραφίας των ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να αναφέρεται στην ηλεκτρομαγνητική πολικότητα, όχι σε αλλαγή φύλου (Αρσενικό-Θηλυκό).


Ας ελπίσουμε ότι τα παραπάνω σας  βοήθησαν  στην εκκαθάριση των διαφορών και σας παρείχαν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. Εάν έχετε οποιεσδήποτε προτάσεις ή σχόλια, παρακαλώ αφήστε τα παρακάτω ή στο email:kostasantroni@gmail.com


Κώστας Παπαντωνόπουλος


Πηγές συνδέσεις:






[1] FPV (First Person View):

Συσκευές Gsm, GPS, WiFi, router, modem, camera FPV, πομποί και δέκτες εικόνας-ήχου, συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, (Τηλεκατευθυνόμενο Drone, GPS drone, Racing, μπαταρίες, ESC, έλικες, μοτέρ, Runcam) και πολλά άλλα προιόντα.

[2] Οι σειρές Hirose U.FL , I-PEX MHF , IPAX , IPX , [2] AMC [3] και UMCC είναι μια μικροσκοπική υποδοχή RF για σήματα υψηλής συχνότητας μέχρι 6 GHz
Οι σύνδεσμοι IPEX (connectors) είναι όλοι οι κουμπωτοί (και όχι βυδωτοί.
Οι θηλυκοί σύνδεσμοι IPEX είναι τοποθετημένοι επί της επιφάνειας και συγκολλημένοι απευθείας στον πίνακα τυπωμένου κυκλώματος με σύνθετη αντίσταση 50 ohm.


[3] Το VTX σημαίνει ένας πομπός βίντεο, που αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος ενός συστήματος FPV. Είναι μια συσκευή που στέλνει το βίντεο από τη φωτογραφική μηχανή ή την κάμερα FPV σε ένα δέκτη βίντεο, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να εμφανίσει το βίντεο σε μια οθόνη ή σε FPV Goggles. Το VTX μπορεί να χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές συχνότητες, όπως 1.2Ghz, 2.4Ghz κλπ.
  
Πηγή:www.mikra.gr